Met mijn brede interesse en gedrevenheid wil ik graag alles ‘zelf doen’. Er bestaat een dia van mij als klein meisje, waar ik mijn jas in een teiltje was, omdat die na het buitenspelen vies was geworden. Na mijn moeders standje, (hij was net nieuw) verliet ik de kamer. Toen ze zich na een poosje afvroeg waar ik uithing, vond ze me in de keuken. Op een krukje bij de gootsteen. Met een stralende lach (op die dia goed te zien) schijn ik te hebben gezegd: ‘kijk mama, zelf doen”.
Maar ik kan niet alles zelf. Enthousiast begon ik aan het bouwen van een website, tot ik vastliep. Ik gaf het uit handen, dat werd het ook niet helemaal. Toen besloot ik een cursus te volgen om het zelf te kunnen oppakken. Dat werd bij Wendy van WensWebdesign. .
De site werd (weer) niet zoals ik wilde. Ik had wel ideeën over de uitstraling, maar het lukte maar niet. Frustrerend! Vooruit, dan een professional inschakelen. Wendy nam het over en daar is ie dan: mijn website! (Dat je deze blog leest betekent dat je hem hebt gevonden, hoera!)
Dank je wel Wendy! Wat hebben we lekker samengewerkt en wat ben ik blij met het resultaat. Je vroeg me of ik tevreden was en ik stelde jou de vraag: ‘En jij? Durf jij hem op te nemen in je portfolio?’
Een ander voorbeeld van waar ik ‘zelf doen’ soms moet overgeven aan een ander is de review van Hanneke op een kerntalentenanalyse. Ik kan het wel uitleggen, maar het is zo mooi zoals zij het omschrijft:
‘En daar zit ik dan. Een vragenlijst om in aan te geven hoe ik als kind speelde. Oftewel kinderspel is de veruiterlijking van je dieperliggende, natuurlijke aanleg. En tijdens het invullen, vraag ik mij af hoe in vredesnaam het feit dat ik van rolschaatsen hield iets kan opleveren voor nu. Ik ben 57 en ik ken mijzelf toch echt wel……. En natuurlijk weet ik nu even niet wat ik nu nog precies wil, maar ja ook ik heb recht op mijn twijfels toch?
Monika en ik gaan de vragenlijst bespreken. Tot in de detail wordt er dieper en dieper gegraven. Wat voelde je, wat deed je, deed je het alleen of samen met anderen. Ontzettend vermoeiend, maar heel interessant. Toch snap ik nog steeds niet welke kant het opgaat. En dan uiteindelijk komen we bij de kerntalenten. En met uiterste nauwkeurig wordt door Monika beschreven hoe mijn talenten (het zijn er 23) verdeeld zijn over klein, half en sterk. Er worden mooie combinaties gelegd ook tussen bepaalde talenten. Wat een herkenning, maar ook verrassend. En niet alleen zozeer verrassend wat ik hoor over bepaalde talenten, maar vooral dat dit uit ‘kinderspel’ wordt gehaald. En talenten waarvan ik dacht dat ik daar supersterk in was, blijken opeens klein te zijn. En na uitleg, begrijp ik het ook. Het klopt dat bepaalde dingen mij niet van nature goed af gaan. Het kost mij energie. En wat een feestje voor mijzelf dat de dingen waar ik ook echt blij van word, gezien zijn als sterke talenten. Het geeft een rust, het geeft energie. En natuurlijk weet ik niet of ik er in het zoeken naar een baan iets mee kan. Per slot van rekening ben ik 57:-) . Maar ik heb ook vrije tijd en ik ben er van overtuigd dat ik met deze ontdekkingen er ook iets mee kan doen in mijn vrije tijd. Ook dan kan ik een blij(er) mens worden. Natuurlijk moet ik in het zoeken naar een baan wel zorgen dat ik niet alleen ‘kleine talenten’ inzet die energie kosten. Dat zou zonde zijn.
Monika, dank je wel! Petje af voor de manier waarop je dit hebt gedaan.’
Uit mijn eigen kerntalentenanalyse weet ik trouwens dat ‘zelf doen’ diep in mij zit ingebakken. Net als teamplay trouwens. Samen bereiken we de mooiste dingen.
Ben jij meer van het zelf doen of eerder van het samen doen?